Optisyenin Sesi

Konfederasyondan Sağlık Bakanlığına Atasun Optik Şikayeti

KONFEDERASYON ATASUN OPTİĞİ SAGLIK BAKANLIĞINA ŞİKAYET ETTİ. KONFEDERASYONUN ATASUN OPTİK GAZETE REKLAMLARI İÇİN TC SAĞLIK BAKANLIĞINA GÖNDERDİĞİ YAZI EKTE SUNULMUŞTUR.YAZI İÇİN ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELEN CEVAP YAZISI AŞAĞIIDA SUNULMUŞTUR. BU ÇALIŞMA 9 AYDA SONUÇLANMIŞTIR   GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER KONFEDERASYONU Sayı:10/134                                                                        Tarih: 14.10.2010 Konu: Mevzuata aykırı reklam hk   T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ANKARA […]

Bu Haber 05 Temmuz 2011 - 15:04 'de eklendi ve 2690 kez görüntülendi.

Konfederasyondan Sağlık Bakanlığına Atasun Optik Şikayeti

KONFEDERASYON ATASUN OPTİĞİ SAGLIK BAKANLIĞINA ŞİKAYET ETTİ. KONFEDERASYONUN ATASUN OPTİK GAZETE REKLAMLARI İÇİN TC SAĞLIK BAKANLIĞINA GÖNDERDİĞİ YAZI EKTE SUNULMUŞTUR.YAZI İÇİN ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELEN CEVAP YAZISI AŞAĞIIDA SUNULMUŞTUR.

BU ÇALIŞMA 9 AYDA SONUÇLANMIŞTIR
 

GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER KONFEDERASYONU

Sayı:10/134                                                                        Tarih: 14.10.2010
Konu: Mevzuata aykırı reklam hk 

 T.C
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ANKARA

 2 Ekim 2010 posta gazetesi cumartesi posta Gazetesinde, ATASUN OPTİK 41 şubesi için; verdiği reklâmda
“ Hem Uzman hem Ekonomik yüzlerce çeşit 68 TL GÖZÜNÜZ AYDIN! Sağlıklı bir gözlük edinmeniz için, gözlük alırken yapılması gereken üç hassas ölçüm vardır: Gözbebeği Ölçümü, Yükseklik Ölçümü ve Çap Ölçümü. Bu ölçümler camlarınızın odak noktalarının gözbebeklerinizle bire bir aynı hizada olmasını ve gözünüze en uygun camın belirlenmesini sağlar. Artık bu ölçümler 41 Atasun Optik hizmet noktasında, son derece duyarlı teknik cihazlarla, uzman personel ve optisyenler tarafından yapılıyor. Üstelik 2000 çeşit gözlük, ömür boyu ücretsiz bakım garantisi ve reçeteye uygun camlar dâhil 68 TL’den başlayan gözlük fiyatlarıyla… Kelimenin tam manasıyla gözünüz aydın!”
Şeklinde yer alan reklâm ifadeleri mesleki mevzuatta belirtilen sınırları aşmaktadır.
Ayrıca gerek T.C Sağlık Bakanlığımızın açtığı kurslarda, gerekse Optisyenlik programından mezun olan öğrencilerimiz, eğitimleri sırasında en temel teknik mesleki konulardan birisi olan merkezleme uygulamaları ile ilgili eğitim almaktadırlar. Ayrıca reklâmdaki camın odak noktası ifadesi yanlıştır. Camın odak noktasını belirleyemeyiz. Camın optik merkezini belirleyebiliriz. Örneğin -+ 0.25 D bir lensin odak noktası + D ise 4 metre arkasında (-) ise 4 metre önündedir. Bu yazı ve metini hazırlayan kişinin gözlükçülükle bir alakası yoktur. Kamu eksik ve yanlış bilgilendirilmektedir. Bu ölçümlerin yapılacağı pupillametre cihazı yasal mesleki mevzuat gereği her optisyenlik müessesesinde rutin bulunması zorunlu ekipmandır.
Ayrıca bu ölçümlerin uzman personel tarafından yapıldığı ifadesi 5193 sayılı meslek kanunumuza göre suçtur. Bu tür ölçümleri sadece gözlükçü / Optisyen yapabilir.
Göz bebeklerinizle bire bir aynı hizada olmasını ve gözünüze en uygun camın belirlenmesini sağlar. İfadesi de yanlıştır. Dikey merkezlemede bu uygulama farklıdır. Yazı ekinde sunulmuştur. 

Optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabete yol açıcı ve talep yaratmaya yöneliktedir. Mesleki mevzuatta belirtilen sınırları aşmaktadır.
Yapılan reklâm, Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 12 nci ve 24 üncü maddelerine uygun değildir.

Atasun Optiğin 41 şubesi hakkında, gereğinin yapılması tarafımıza bilgi verilmesi için ilgililere emir ve müsaadelerinizi saygılarımızla arz ederiz.

Yönetim Kurulu a.
Genel Başkan     Genel Sekreter
ifat KÜPELİ     Gökhan GÖRKEN

ATASUN OPTİK İÇİN ,ESKİŞEHİR VALİLİĞİ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN GELEN YAZI

T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ
Sağlık Müdürlüğü

Sayı: B.104.ISM.4.26.00.30-090-05-01-16483 27 Haziran 2011

Konu: Atasun Optik-Atasun 3 Optik

GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER KONFEDERASYONU
Mithatpaşa Cad. Mithatpaşa Apt. 39/9 Kızılay/ANKARA

İlgi: a) Bakanlığımız İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 15.02.2011 tarih ve 12262 sayılı yazısı.
b) Bakanlığımız İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 11.05.2011 tarih ve 39533 sayılı yazısı

Atasun Optik hakkında Bakanlığımıza iletilen 14.10.2010 tarih ve 10/134 sayılı yazınıza istinaden Bakanlığımızın ilgi a) yazısı gereği ilimiz Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi Espark AVM No: Z-67/A adresinde faaliyet gösteren Atasun Optik ile İsmet İnönü Caddesi No: 31/A adresinde faaliyet gösteren Atasun 3 Optik adlı optisyenlik müesseselerine Müdürlüğümüzce yerinde denetim yapılmış ve müessese vitrinlerinde tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin yapılacak işlemler hakkında Bakanlığımızdan görüş talep edilmiştir. İlgi B) de kayıtlı Bakanlığımız cevabi yazısı gereği adı geçen optisyenlik müessese vitrinlerinin 07.09.2004 tarih ve 25596 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesi, 25inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile (m) bendi ve 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun 11 inci maddesi hükümlerine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle aynı Kanunun Cezai Hükümler başlıklı (Değişik: 23/1/2008-5728/552 md.) 15 inci maddesi kapsamında idari para cezası uygulanmıştır.
Ayrıca Atasun Optik ve Atasun 3 Optik adlı müesseselere ait vitrinlerde tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi için Müdürlüğümüzce 15(on beş) gün süre verilmiş olup yapılan kontrol denetiminde uygunsuzlukların giderildiği tespit edilmiştir.
Bilgilerinize rica ederim.

Mehmet KALYONCU
Vali a.
Vali Yardımcısı

İrtibat: İki Eylül Caddesi PTT Baş Müdürlüğü Kat: 5 ESKİŞEHİR Tel: 0222 231 32 00-120-121

kAYNAk   :   http://haber.optisyeninsesi.com/haberler/7242-7242.html

BENZER HABERLER
YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Optisyenin Sesi
sosyalsosyalsosyalsosyalsosyalsosyal