Göz nakli konusunda yüksek başarısı ile hem kamuoyunun hem de tıp dünyasının dikkatini üzerine çeken Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadullah Keleş, hastalara ümit olmanın kendilerini mesut ettiğini dedi. Hastane bünyesinde kurduğu göz bankası ve yaptığı göz nakilleriyle doğuda görmeyen hastalara ümit […]
11 Eylül 2014 - 14:20 'de eklendi.
Göz nakli konusunda yüksek başarısı ile hem kamuoyunun hem de tıp dünyasının dikkatini üzerine çeken Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadullah Keleş, hastalara ümit olmanın kendilerini mesut ettiğini dedi.
Hastane bünyesinde kurduğu göz bankası ve yaptığı göz nakilleriyle doğuda görmeyen hastalara ümit ışığı olan Yrd. Doç. Dr. Keleş, Erzurum’da yaklaşık bir senede yaptığı 67 göz naklinin 65’inden müspet netice aldı.
Göz nakillerinin uzun ve meşakkatli bir süreç olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Keleş, ‘Bugüne kadar hastanemizde 67 göz nakli yaptık. Bunlardan 65 tanesi şu anda gayet güzel görüyor. Bir tanesi doku uyuşmazlığı neticesinde istediğimiz düzeye gelmedi. Diğeri ise taburcu sonrasında gözüne aldığı vuruş nedeniyle sıkıntılı bir sürece girdi’ diye söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Keleş, şu anda 75 civarında hastanın da sırada göz nakli olmayı beklediğini dile getirerek, Erzurum’da açtıkları göz bankasının bölgede bir olma sıfatı taşıdığı dedi. 3 yaşından ufak çocuklarda göz gelişimi tamamlamadığından atama yapmayı mecbur haller dış tercih etmediklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Keleş, atama yapılan korneaların kadavradan alındığını belirterek, ‘Kadavradan alacağımız korneaları ölümden sonraki ilk 6-8 saat içerisinde almamız gerekiyor. Nakil yaptığımız hastalar sargıları alındıktan derhal sonra görmeye başlıyorlar. Hastaları bir sene yakın takibe alıyoruz. Bir sene sonra en üst düzeyde görme seviyesine kavuşuyor’ şeklinde konuştu.
Yaptığı göz nakillerindeki yüksek başarısının yanı sıra hasta ve hasta yakınları ile kurduğu iletişim konusunda da vatandaşların takdir ve beğenisini alan Yrd. Doç. Dr. Keleş, ‘Bu bölgede böyle bir hizmeti vatandaşlarımızın ayağına getirmek bizlere gurur veriyor. Görme yeteneğini kaybedenlerin yine görmelerini sağlayacak ameliyatları yapmak başarılı bir ekibin işidir.
Teknisyenlerimizden en üst kademe doktorlarımıza kadar herkes bize devasa destek veriyor. Bu desteğin ve uyumlu çalışmanın sonunda da başarılı oldukça mesut oluyoruz’ ifadelerini kullandı.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...