Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağlıklı herkes organlarını bağışlayabilir.
04 Kasım 2011 - 19:34 'de eklendi.
Organ Nakli Haftası kapsamında 500 kişi üzerinde bir anket çalışması yapan Op. Dr. Lokman Balyen, göz muayenesine gelen hastaların yüzde 40’nın kendisine karşı cinsten ve yüzde 70’nin ise başka dine mensup kişilerden kornea naklinin yapılmasını istemediği sonucunun çıktığını söyledi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lokman Balyen, organ bağışı ile başkalarına verilebilecek hayatların bırakılacak en büyük miras olduğunu belirtti. Organ bağışı sayısındaki yetersizliğin çözümü için halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Balyen, bağışlanan her organın yaşama tutunan bir insanın anlamına geldiğini ifade etti.
Türkiye’de organ bağışı konusunda büyük sıkıntı yaşandığını aktaran Balyen, “Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağlıklı herkes organlarını bağışlayabilir. Organ nakli, kornea, pankreas, böbrek, karaciğer, kalp, kalp kapakçıkları, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kemik dokusu, kıkırdak dokusu ila beyin zarının bir kısmı olmak üzere pek çok organ ve doku üzerinde gerçekleştirilebiliyor” dedi. Organ bağışının, kişinin hayatta iken özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Balyen şöyle devam etti:
“Beyin ölümü olguların organ vericisi olarak kullanılma oranı ABD’DE yüzde 90’ın üzerinde olmasına karşın Türkiye’de sadece yüzde 10 civarındadır. Beyin ölümü nedeniyle yaşamını kaybeden birinin organları bağışlandığında 7-8 kişiye yaşam şansı sunabilmektedir. Kornea naklinde hastaların yaklaşımlarını ortaya koymak amacıyla bir anket araştırması yaptık. 500 hasta ankete katıldı. Ankete katılan hastaların yüzde 20’si organ naklini hiç duymamış. Hastaların yüzde 70’i organ bağışına hayır dedi. Ankete katılanların yüzde 40’ı kendisine karşı cinsten kornea nakli yapılmasını istemedi. Hastaların yüzde 70’i kornea vericisinin dini önemlidir dedi. yüzde 30’u vericinin eğitim durumunun ve yüzde 20’sinin ise ekonomik durumunun önemli olduğunu söyledi. Organ bağışı yapmak isteyenlerin yüzde 50’si birinci dereceden yüzde 50’si ise ihtiyacı olanlara vermek istedi.”
Türkiye’de 6-8 bin kişinin kornea naklinin beklediğini dile getiren Balyen, organ ve doku nakline engel olan yasaların değişmesi gerektiğini belirterek, eğitimsizlik ve yanlış bilgiden dolmayı binlerce kişinin ölüme ve karanlığa terk edildiğini kaydetti.
Optisyeninsesi Haber
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
İşverenlerin bu kapsamdaki kontrollerini e-SGK-İşveren-İşver...
Buralara gelip bizi ziyaret eden torunlarımıza teşekkür eder...
Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Ç...
Bakım ve destek ihtiyacının sürekli arttığı bir dönemde, göz...
Ziya Paşa ne güzel söylemiş “kişi kendini bilmek gibi irfan ...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tı...
Meta, moda markasıyla ilk iş birliğini duyurdu ve sınırlı sa...
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve g...