Optisyenin Sesi

40 ülkeden 110 bin hasta Türkiye’de tedavi oldu.

Türkiye’ye göz tedavisi için gelen yabancı hastalar bin doların altında para bırakırken, kanser, kalp-damar ve beyin cerrahisi ile ortopedik rahatsızlıkların tedavisi için yapılan harcama 15 bin doları buluyor. ŞABAN GÜNDÜZ ANTALYA   –   23.03.2011  Tedavi için Türkiye’yi tercih eden yabancı hasta sayısı son üç yıldır düzenli olarak artıyor. Yıllık medikal turist sayısı 110 bini bulurken, yurtdışından […]

Bu Haber 23 Mart 2011 - 13:55 'de eklendi ve 1521 kez görüntülendi.

40 ülkeden 110 bin hasta Türkiye’de tedavi oldu.

Türkiye’ye göz tedavisi için gelen yabancı hastalar bin doların altında para bırakırken, kanser, kalp-damar ve beyin cerrahisi ile ortopedik rahatsızlıkların tedavisi için yapılan harcama 15 bin doları buluyor.

ŞABAN GÜNDÜZ ANTALYA   –   23.03.2011  Tedavi için Türkiye’yi tercih eden yabancı hasta sayısı son üç yıldır düzenli olarak artıyor. Yıllık medikal turist sayısı 110 bini bulurken, yurtdışından en fazla hasta göz, beyin cerrahisi, ortopedi ve kardiyoloji bölümlerine geliyor. Yabancı hasta listesinde Almanya, Hollanda ve Fransa başı çekiyor. Ayrıca Irak, Yemen ve Afganistan’dan da ciddi sayıda hasta geliyor.Artan özel hastaneler sayesinde ciddi bir altyapıya kavuşan Türkiye, sağlık turizminin de gözdesi oldu. Dünya turizminde önemli bir paya sahip Türkiye’nin yıldızı, 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sağlık turizminde de gittikçe parlıyor. Son üç yıldan beri Türkiye’ye gelen sağlık turisti sayısı düzenli olarak artıyor. 2008 yılında 74 bin 93 olan yabancı hasta sayısı, 2009’da 91 bin 952’ye, geçen sene de 109 bin 678’e yükseldi. 2010 yılında 40 farklı ülkeden gelen hastaların yüzde 94’ü özel hastanelerde, yüzde 6’sı da kamu hastanelerinde tedavi oldu. Yurtdışından en fazla hasta göz, beyin cerrahisi, ortopedi ve kardiyoloji bölümlerine geliyor.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü ile Gazi Üniversitesi Türkiye’nin sağlık turizmi envanterini çıkardı. Buna göre medikal turizm kapsamında gelen yabancı hastalar, Türkiye’yi uygun fiyatı, sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi, iklim koşullarının uygunluğu, tatil fırsatlarının çok olması, kısa bekleme süreleri gibi sebeplerle tercih ediyor. Yeterli altyapı ve yetkin hekim kadrosu da yabancı hastaları Türkiye’ye çekiyor. Medikal turistin tercihinde hastanenin ünü ve fiyat faktörü de belirleyici. Türkiye’ye en fazla hastayı Almanya, Hollanda ve Fransa gönderiyor. Altyapı ve hekim yetersizliği nedeniyle hizmet sıkıntısı çeken Balkan ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden de önemli sayıda hasta geliyor.

Sağlık hizmetlerinin pahalı ve bekleme sürelerinin uzun olduğu Amerika, İngiltere, Hollanda ve Kanada gibi ülkelerden hastalar da Türkiye’deki hastanelerde tedavi oluyor. Afganistan, Yemen ve Sudan ikili anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’ye belli sayıda hasta gönderiyor. Almanya’dan gelen sağlık turistlerinin yüzde 43’ü, Hollanda’dan gelenlerin yüzde 70’i göz operasyonu yaptırıyor. Kardiyoloji bölümüne ise Irak’tan gelen hastalar ilgi gösteriyor. Bu ülkeden gelen hastalar içinde kardiyolojiye gelenlerin oranı yüzde 35’e ulaşıyor.

En fazla medikal turist çeken 12 ilin hastane verilerine göre, ilk üç sırayı İstanbul, Kayseri ve Adana oluşturuyor. İstanbul ulaşım ve altyapı ve nitelikli personel ve fiziki şartları sayesinde avantajlı konumda bulunurken en çok hasta çeken iller arasında Kayseri ve Gaziantep’in de yer alması dikkat çekiyor. Araştırmayı yapan ekibin başkanlığını yürüten Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörü Dr. Dursun Aydın, 185 milyon nüfusuyla Batı Avrupa ülkelerinin sağlık turizminde Türkiye için önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.Bir Şirketin Uluslararası İlişkiler Grup Müdürü Gökhan Yuğrucu ise sağlık turizminde başarılı olmak için, belli bir yatırım, iyi bir ekip, tecrübe ve vizyon gerektiğini belirtti. Yuğrucu, “Biz 8 yıldan beri sağlık turizmine 10 milyon dolar yatırım yaptık. Hastanelerimizde 18 dilde hizmet veren personelimiz var.” diye konuştu. Şirket, son üç yılda 67 bin sağlık turisti getirdi.

YABANCI HASTA, GÖZÜNÜ TÜRKİYE’DE AÇIYOR

Türkiye’ye tedavi amaçlı gelen turistler, en çok göz bölümüne başvuruyor. Göz, Türkiye’ye gelen toplam hastaların içindeki yüzde 66 paya sahip. 2009 yılında onkoloji ve plastik cerrahi ön plana çıkarken onkoloji bölümüne gelen hasta sayısı yüzde 15, plastik cerrahiye ise yüzde 25 dolayında arttı. Göz tedavisinin kişi başı getirisi bin doların altında. Onkoloji, kardiyovasküler, cerrahi, ortopedi, beyin cerrahisi 15 bin doların üzerinde.

TÜRKİYE’YE GELEN SAĞLIK TURİSTİ SAYILARI

2008 2009 2010

Özel 56.276 70.519 77.003

Kamu 17.817 21.442 32.675

Toplam 74.093 91.961 109.678

BENZER HABERLER
YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Optisyenin Sesi
sosyalsosyalsosyalsosyalsosyalsosyal