a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

3 TL’ye- 5 TL’ye Gözlük Olmaz

Optisyen Yunus Bardak, son zamanlarda göz rahatsızlıklarında büyük artış yaşandığı tezini ortaya attı. Kuramını «Küresel İklim Değişikliği’nin yarattığı tahribat, yanlış güneş gözlüğü kullanımı, koruyucu hekimlik hizmetinin alınmaması» sorunları ile güçlendiren Bardak, «10 yıl önce seviye yüzde 30 idi. Şimdi 100 kişiden 60’ı problem yaşıyor» dedi. Tedavi olmazsan ceza yazıyorlar Avrupa’da yılda 1 kez göz sağlığı […]

22 Ağustos 2015 - 11:37 'de eklendi.

3 TL’ye- 5 TL’ye Gözlük Olmaz

Optisyen Yunus Bardak, son zamanlarda göz rahatsızlıklarında büyük artış yaşandığı tezini ortaya attı.

Kuramını «Küresel İklim Değişikliği’nin yarattığı tahribat, yanlış güneş gözlüğü kullanımı, koruyucu hekimlik hizmetinin alınmaması» sorunları ile güçlendiren Bardak, «10 yıl önce seviye yüzde 30 idi. Şimdi 100 kişiden 60’ı problem yaşıyor» dedi.

Tedavi olmazsan ceza yazıyorlar

Avrupa’da yılda 1 kez göz sağlığı kontrolünün zorunlu olduğuna işaret eden Bardak şöyle dedi: «Eğer gözlük ya da lens kullanıyorsan yılda 2 kez tedavi zorunludur. Uymayan kişiye ceza verilir. Ancak bizde (‘- özellikle gözlük ve lens kullananlar için söylüyorum:’-) Tıp Doktoru’na gider ise ‘gözlük camı numarasının yükseleceği’ şeklinde yanlış bir algı var.»

E- Gözlük Dönemi

Gözlükte ‘reçetesiz dönem’ başladı: Karebarkod Uygulaması kapsamında T.C. Kimlik No’su ve E- Gözlük Kodu ile reçetesiz hizmet alınabiliyor. Lens’te ise önemli gelişmeler var. Optisyen Yunus Bardak, kalitesiz güneş gözlükleri ile mücadele için ithalat rejiminin de revize edilmesi gerektiğini kaydetti. Bardak, lens için de «SGK ödemesine alınmalı» dedi.

Her 100 kişiden 60’ı sorun yaşıyor

Optisyen Yunus Bardak, her 100 kişiden 60’ının göz sağlığı açısından problem yaşadığı tezini ortaya attı. 10 yıl önceki bilgi birikimi ve deneyimleri ışığında ortalama yüzde 20- 30 bandında olan problemin bugün % 100 oranında yükseldiğini kaydeden Bardak, kuramını şöyle temellendirdi:

Küresel İklim Değişikliği izlerini görebiliyoruz.

Güneş ışınlarının göz dokusuna zarar verdiği herkesin bilgisi dâhilindedir. Yanlış güneş gözlüğü kullanımı tamiri mümkün olmayan hasarlara neden olabiliyor. Ultraviyole (UV) ışınlarına karşı korumasız olan güneş gözlükleri sağlığı büyük ölçüde tehdit eder.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece bu nedenle ithalat rejimini de revize etmesi gerekir. Güneş gözlükleri ithalatında UV standartlarını araması gerekir.

Koruyucu Hekimlik hayati önem taşır

Göz sağlığının korunması açısından Koruyucu Hekimlik Sistemi’ni yaygınlaştırmak gerekiyor. Avrupa’da uygulanan çok önemli bir sistem var. Kişi, yılda en az 1 kez göz muayenesi olmak zorunda. Aksi durumda mali müeyyide uygulanıyor.

Eğer kişi gözlük ya da numaralı lens kullanıyor ise yılda en az 2 kez göz tedavisi olmak zorunda. Aksi durumda sosyal güvenlik sistemi kişinin gelirinden kesinti yaparak ceza uyguluyor.

Türkiye’de ise bu sistem yok

Erken teşhis ile giderilebilecek sağlık sorunu muayene olmadığı için tespit edilemiyor. Sorun ilerledikten sonra ya da yaşam kalitesini negatif etkilemeye başladığı an Tıp Doktoru’na gidiliyor. Bizde de erken teşhis ve koruyucu hekimlik odaklı yazılımlar gerçekleştirilmelidir. Ayrıca yanlış bir algı da var.

Özellikle gözlük ya da sağlık açısından numaralı lens kullananlar için söylüyorum:

Şöyle düşünülüyor: «Eğer Tıp Doktoru’na gidersem, kullandığım gözlüğün numarası da yükseltilir.»

Böyle bir algı var. Bu da yanlıştır.

E- Gözlük Uygulaması hasta açısından kolaylık, E- Gözlük kapsamında hastaların işlerinin kolaylaştırıldığını anlatan Bardak, sistemin işleyişini şöyle anlattı: Tıp Doktoru’nun yazdığı reçete Karebarkod Uygulaması kapsamına alındı.E- Gözlük hizmeti başladı.

Kişi, reçete olmadan, T.C. Kimlik No’su ve Karebarkod Kodu ile hizmet alabiliyor. Sağlık için gerekliliği kanıtlanan Lens, SGK kapsamına alınmalıdır.

Optisyen Yunus Bardak, sağlık hizmetini karşılama açısından da bir dizi yeniliğin yapılması gerektiğini savundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gözlük çerçevesi için 35; numaralı camda ise 10 TL ödeme yaptığını kaydeden Bardak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer kişinin seçtiği ürünler, bu değerin üzerinde ise ödeme sistemi dışında kalan oranı kendisi karşılıyor. Gözlük camı alan kişi 6 ay boyunca aynı hizmetten faydalanamıyor.

Çerçevede ise 3 yıl sınırı var.

Bu noktada da iyileştirmelere ihtiyaç var. Daha yüksek gözlük camı üreten ülke olmalıyız. Gözlük camında büyük oranda ithalata bağımlı bir ülke konumundayız.

Bu alanda daha iyi yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun için de ulusal bir strateji, eylem planı ve yol haritası gerekiyor.

Isparta, gözlük camı üretimi açısından daha önce bir girişimde bulunmuştu. 1976’da babam İsmail Bardak, Yiğit Optik (Hüseyin Yiğit) ile ortak olmuştu. Yiğit Optik, bir tarih gözlük camı üretimi yapmıştı. Bu güzel bir yatırım hikâyesi idi.

Lens konusunda da sevindirici gelişmeler var. Alan çok gelişti. Kullanıcı sayısı arttı.

Günlük, aylık ve yıllık kullanım miadı olan türler var. Ancak lens numaralı dâhi olsa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamıyor. Biz lensi reçete ile satıyoruz. Ki doğrusu da budur. Mutlak surette Tıp Doktoru kontrolü altında olması gerekir. Ancak bir model geliştirilebilir. Estetik demiyorum; sağlık açısından lens Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemesi kapsamına alınabilir.

Türkiye’nin cam, gözlük çerçevesi ve lens üretimi yapması gerekir.

Global anlamda yarışa katılması gerekir.

Lenste ilginçtir Uzakdoğu ülkeleri Dünya hâkimi. Güney Kore lider… Almanya Avrupa kanadından listeye giriyor. Biz gözlük camı ve çerçevesini genellikle Türkiye’den seçmeye gayret ediyoruz. Ama İtalya markasını da kullanıyoruz.

Güneş gözlüğünde ise İtalya, Fransa, Almanya ve İspanya’yı tercih ediyoruz.

Burada ben bir sosyal mesaj da vermek istiyorum: Güneş gözlüğü kullanmak isteyenler markalı ürün seçsin. Ultraviyole (UV) ışınlarına karşı koruma duvarı çok yüksek olan camları tercih etsinler. Türkiye’de ithalat rejimini dâhi gözden geçirmeli. 3 TL’ye- 5 TL’ye güneş gözlüğü olmaz.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
34 Milyon TL Değerinde Kaçak Güneş Gözlüğü Ele Geçirildi 34 Milyon TL Değerinde Kaçak Güneş Gözlü...

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” suçuna yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Akçaka...

Anneler gününüz kutlu olsun Anneler gününüz kutlu olsun

Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ...

Vefat ve Başsağlığı Vefat ve Başsağlığı

Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sabır ve başsağlığı dileriz....

Miyopi İlerlemesini %57 Yavaşlattı! Miyopi İlerlemesini %57 Yavaşlattı!

Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalmoloji Konferansı'nda 6 Yıllık Veriler Açıklandı....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
34 Milyon TL Değerinde Kaçak Güneş Gözlüğü Ele Geçirildi 34 Milyon TL Değerinde Ka...

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...

Anneler gününüz kutlu olsun Anneler gününüz kutlu ols...

Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...

Vefat ve Başsağlığı Vefat ve Başsağlığı

Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...

Miyopi İlerlemesini %57 Yavaşlattı! Miyopi İlerlemesini %57 Y...

Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...

De Rigo’dan ABD’ye Sevkiyata Trump Freni De Rigo’dan ABD’ye Sevkiy...

İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...

Yapay Zeka ile Yeni Bir Dönem Yapay Zeka ile Yeni Bir D...

Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...

Turgut nereye koşuyor? Turgut nereye koşuyor?

Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...

Sessiz Kalırsak Mesleğimiz Yok Olacak Sessiz Kalırsak Mesleğimi...

Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...

SGK’dan Sözleşmeli Müesseselere Uyarı SGK’dan Sözleşmeli Müesse...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2018 yılında yürürlüğe giren “...

Yanlış Meslek Kodu Bildirimine SGK’dan Ceza! Yanlış Meslek Kodu Bildir...

Meslek kodu bilgisini ekrandan ekleyecek olan işverenler, me...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!