Büyük Millet Meclisi açıldıktan sonra ilk kabineyi Mareşal Fevzi Çakmak kurdu. Atatürk, millî mücadeleye devam edebilmek için bir millî meclisin kurulması gerektiğine inanıyordu Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da açılmasını 19 Mart 1920 tarihinde valiliklere ve kolordu komutanlıklarına duyurdu Derhal Anadolu’da yeni bir seçim başladı Meclis-i Mebusan’dan Ankara’ya geleceklerin yeni Meclis’e katılabilecekleri de duyuruda yer aldı Bunun […]
23 Nisan 2012 - 9:42 'de eklendi.
Büyük Millet Meclisi açıldıktan sonra ilk kabineyi Mareşal Fevzi Çakmak kurdu.
Atatürk, millî mücadeleye devam edebilmek için bir millî meclisin kurulması gerektiğine inanıyordu Büyük Millet Meclisi’nin Ankara’da açılmasını 19 Mart 1920 tarihinde valiliklere ve kolordu komutanlıklarına duyurdu Derhal Anadolu’da yeni bir seçim başladı Meclis-i Mebusan’dan Ankara’ya geleceklerin yeni Meclis’e katılabilecekleri de duyuruda yer aldı Bunun üzerine, İstanbul’dan 86 mebus Ankara’ya geldi.
10 Nisan 1920 tarihinde, milletvekillerinin çoğu Ankara’da toplandı Büyük Millet Meclisi’nin toplanacağı salona bir kürsü yapıldı Fakat oturacak sıra yoktu Öğretmen Okulu’nun uygulama okuluna ait Öğrenci sıraları salona getirildi.
O sıralar Ankara’da elektrik yoktu Kahvehanelerin birinden alman avizeli bir petrol lâmbası Meclis’e asıldı Salonun ortasına odun yakan saç bir soba kuruldu Meclis kürsüsünün üzerine zafer kazanılana kadar kalmak üzere siyah bir örtü serildi.
23 Nisan 1920 Cuma günü Ankaralılar Hacıbayram Camiine giderek namazlarım kıldılar Namazdan sonra büyük bir kalabalık camiden Meclis’e hareket etti
Alay Meclis’e geldiğinde Atatürk, Meclis’in önünde dimdik tunç bir heykel gibi coşup gelen bu insanları seyrediyordu Alay, Meclisin önünde durdu Bir hoca dua okudu İki kurban kesildikten sonra milletvekilleri Meclis’e girdiler.
Türkiye Büyük Millet Meclisi bu şekilde bir törenden sonra açıldı Milletvekilleri tutanakları okuduktan sonra yemin ettiler Bu ilk toplantıya 338 milletvekilinden ancak 115’i katılabilmişti. Sinop Milletvekili Şerif Bey geçici başkanlığa seçildi Şerif Bey bir konuşma yaptı Bundan sonra Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Paşa söz alarak ülkenin genel durumu hakkında açıklamalar yaptı, bilgi verdi Bu ateşli konuşmasıyla büyük sempati topladı.
Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Mustafa Kemal Paşa seçildi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı aynı zamanda yeni Hükümetin de başkanı oldu Bu yeni yönetim, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adını aldı Bütün milletvekilleri, millet yolunda canla başla çalıştılar Türk Milletine yararlı hizmetler verdiler
Bu birinci Meclis, aslında olağanüstü yetkilerle donatılmış bir Kurucu Meclis’ti, işgal kuvvetleri Akdeniz’e dökülene kadar bu Meclis hizmet gördü Millî egemenlik ruhu bu Meclis’te canlandı ve amacına ulaştı.
Büyük Millet Meclisi açıldıktan sonra ilk kabineyi Mareşal Fevzi Çakmak kurdu Vekiller Heyeti (Bakanlar Kurulu) da seçilerek görevine başladı
İlk TBMM’nin Kuruluş Amacı :
•Vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını sağlamak,
•Yurdu düşmandan kurtarmak için milleti bir araya getirmek,
•Millet adına karar verebilecek bir organ oluşturmak, TBMM yasama ve yürütme yetkilerine sahiptir(güçlerbirliği ilkesi).
•TBMM’nin üstünde bir kuvvet yoktur.
•Hükümet kurmak gereklidir.
•Geçici kaydıyla bir başkanı ve padişah vekili atamak uygun değildir (hükümet devamlılığı).
•Padişah ve halife bulunduğu baskıdan kurtulduktan sonra meclis tarafından belirlenecektir(saltanat ve halifeliğin kaldırılmasının yasal dayanağı).
İlk TBMM Döneminde Gerçekleştirilen Başlıca Faaliyetler
•Hıyanet-i Vataniye Kanunu.•İstiklâl Mahkemeleri kuruldu.
•İsyanlar bastırıldı.•Batı Anadolu’da düzenli ordu kuruldu.
•Doğu,Güney ve Batı cephelerindeki zaferlerle Anadolu işgalden kurtuldu.
•1921 Anayasası ile İstiklâl Marşı kabul edildi.•Saltanat kaldırıldı.•Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı.
•Lozan görüşmelerine başladı.•İstiklal Mahkemeleri kuruldu.
•Düzenli orduya geçildi.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasından sonra 23 Nisan Hakimiyet-i Milliye Bayramı olarak kutlanmaya başladı.
Aynı zamanda 23 Nisan-30 Nisan haftası da Çocuk haftası olarak kutlanmaktaydı.
Bu iki bayram ve kutlama haftası, 23 Nisan 1935′ten itibaren “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı altında birleştirilerek kutlanmaya başlanmıştır.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...