a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

11 EKİM 2012 DÜNYA GÖRME GÜNÜ

11 EKİM 2012 DÜNYA GÖRME GÜNÜ OLARAK KUTLANACAKTIR. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN 2020 VİZYONU ”GÖRME HAKKI” GİRİŞİMİ İLE ÖNLENEBİLİR KÖRLÜKLERİN ORTADAN KALDIRILMASI AMAÇLANIYOR Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde birçok resmi ve sivil örgütün katılımıyla kurulan uluslararası VISION 2020: Right to Sight inisiyatifince her yıl Ekim ayı içerisinde kutluyor. Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı, […]

26 Eylül 2012 - 0:10 'de eklendi.

11 EKİM 2012 DÜNYA GÖRME GÜNÜ

11 EKİM 2012 DÜNYA GÖRME GÜNÜ OLARAK KUTLANACAKTIR.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN 2020 VİZYONU ”GÖRME HAKKI” GİRİŞİMİ İLE ÖNLENEBİLİR KÖRLÜKLERİN ORTADAN KALDIRILMASI AMAÇLANIYOR

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde birçok resmi ve sivil örgütün katılımıyla kurulan uluslararası VISION 2020: Right to Sight inisiyatifince her yıl Ekim ayı içerisinde kutluyor.
Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları, meslek örgütleri ve göz sağlığı kuruluşları ile işbirliği halinde oluşturduğu bir inisiyatiftir.

Dünya Görme Günü, 2012 (WSD12) resmi olarak Ekim ayının ikinci perşembe günüdür ve Ekimin 11`ine rastlamaktadır.
Bu günü içeren hafta süresince Dünyanın her yerinde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından günün önemini belirten çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Uluslararası, 2020`ye doğru görmenin öneminin kavranması:  GÖRME HAKKI. küresel halk sağlığı sorunu olarak körlüğü ve görme bozukluklarını tanıma ve önlenebilir körlüğü elbirliği ile ortadan kaldırmak için çalışmaktadır.

EKONOMİK FAKTÖR – VISION 2020 PROGRAMI başarıyla uygulanabilirse tahminen 223 milyar $ tasarruf edilecektir.

İNSANLIK GÖREVİ – VISION 2020 PROGRAMI başarıyla uygulanabilirse 100 milyon kişi kör olmaktan ve körlüğün neden olacağı yoksulluk ve sosyal dışlanmadan koruncaktır.

BU İSTATİSTİĞİN TRAJİK YANI İSE ADI GEÇEN KÖRLÜK ve benzerlerinin %80 `inin ÖNLENEBİLİR TEDAVİ EDİLEBİLİR OLMASIDIR. GÖRME HAKKI İÇİN KÜRESEL GİRİŞİM İLE Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 vizyonu ”GÖRME HAKKI” Girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

2008 DÜNYA GÖRME GÜNÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ EVRENSEL MESAJLAR

Dünyanın nüfusu yaşlanıyor- görmenizi çaldırmayın.
Dünyadaki 45 milyon kör insanın %80`i 50 yaşın üzerindedir.
Görmeyi bozan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi hastalıklar yaşa paralel olarak artar.
Kör insanların %90`ı gelir seviyesi düşük ülkelerde yaşamaktadır, bu ülkelerde yaşlılar sağlık hizmeti engeli ile daha sık karşılaşır.
Yaşlılarda körlüğe yol açan ana nedenler katarakt, kırma kusurları, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve glokom (göz tansiyonu)dur.
Elde edilen kazanca oranla maliyeti düşük, basit bir ameliyatla tedavi edilebilmesine karşın yaşlılarda körlüğün en önde gelen nedeni katarakttır. VISION 2020 bu ameliyatı ihtiyacı olan herkese “hediye edebilmek” için çabalamaktadır.
Glokom (göz tansiyonu) dünya çapında 4,5 milyon insanın kör olmasına yol açmıştır.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonundan dolayı 3 milyondan fazla insan göremiyor.
Dünya çapında 8 milyon insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir.

Görmedeki bu kayıplar aileleri ile bireylerin etkilenmesine, çok sayıda insanın acı çekmesine sebep olmaktadır. Bu insanların %90`ının gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı kaydediliyor. Afrika, Sahra çölü altı, Çin (%60) en fazla kör insanın yaşadığı bölgelerdir. Afrika’da 7 milyon, Çin de 8 milyon, Hindistan da 10 milyon kör vardır.

Ülkemizde 8,5 milyon engelli vatandaşımızdan Dünya Sağlık Örgütü, ülkemizdeki görme engellilik oranını %0,4 olarak vermektedir. Son nüfus sayımı sonrasında 15 yaş altındaki nüfusun genel nüfus oranı %30 olarak verilmiştir. Bu hesapla 65.000.000`un 19.500.000`i 15 yaşın altındadır ve 78.000 çocuk görme engellidir. Ülkemizdeki görme engelliler okuluna devam eden çocuk sayısı 10.000 civarındadır.

Bu durumda binlerce görme engelli çocuğumuz temel hakkı olan eğitimden yararlanamamaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu sorun Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları`nın koordineli çalışması ile çözülmüştür ve her görme engelli çocuk kayıt altına alınmıştır.

Ülkemizde görme engelliler ve re/-habilitasyonları konusunda atacak çok adım vardır. Burada görev Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları’na, sivil toplum örgütlerine, sosyal bilimcilere ve onların sesi olacak medyaya düşmektedir. Bu konuda atılacak her adımın mükâfatı sosyal, özgüvenli, bağımsız görme engelli bireyler olacaktır. re/-habilitasyonunda başarıda en önemli etmen erken teşhis ve erken müdahaledir. Her yaşta gerekli bütün muayeneler mutlaka yapılmalıdır.

Dünya` 45 milyon kör insanın %58` 60 yaş üzerindedir 45–60 yaş arası %32,   15–45 arası %7dir. Çocuklarda%4 dür. Dünyada 45 milyon körün yaklaşık %50 si Katarakt yüzünden körlüğe katlanmaktadır. Trahom %12, glokom-göz tansiyonu %15,  A vitamini eksikliği %6, şeker hastalığına bağlı retina hastalığı (diyabetik retinopati), yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, nehir körlüğü
Uluslararası sivil toplum örgütleri körlüğün önlenebilir ve kolay tedavi edilebilir nedenlerini ortadan kaldırmak için güç biriliği yapıyor.  Amaç, önlenebilir körlüğün temel nedenlerini kontrol altına almak, uzman doktorların ve diğer personelin eğitimine ağırlık vermek ve uygun teknoloji ve altyapı sağlamaktır.
Görmeyi yeniden sağlamak ya da korumak az miktarda masrafla sağlanabilir ve böylece insanlar yoksulluktan da uzaklaştırılmış olur.  Onlar da kendilerini tamamen ailelerine topluma ve ulusal gelişime verebilirler. Türkiye`de gözlük kullanma oranı Batı ülkelerine göre son derece düşüktür.( Türkiye`de Gözlük Kullanma Oranı Yüzde 15 İken Batıda Bu Oran Yüzde 55 civarındadır) Düzenli göz taramaları yapılamadığından öğrenciler gözlük kullanmamaktadırlar. Yeterli görme keskinliği olmadan eğitim ve öğretim olmaz.)

Buda eğitim ve öğretimlerine olumsuz yansımakta ve başarı oranlarını düşmektedir. Ülkemizde daha 35 milyon insanın gözlük kullanma ihtiyacı vardır. Bu nedenle de gazete okuma kültürü gelişmemiş ve trafik kazalarının da başlıca bilinmeyen sebeplerindendir.

İş kayıplarına neden olmaktadır.Net göremeyen çocuk hırçın,özgüveni zayıf, derslerinde başarısız olur. Özetle çağdaş bir toplum olmak için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliğinin sağlanması,  TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir

Taylan KÜÇÜKER
ANADOLU GÖZLÜKÇÜLER VE OPTİSYENLER FEDERASYONU BŞK

05372443535

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE AİT “ÜNİVERSAL GÖZLÜK MENKULLERİ”NİN SATIŞINA İLİŞKİN İLAN...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapıları...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli etkinliklerinden biri olan Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024, kapılarını 11. ...

ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Gö...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücretsiz göz taraması yapıldı....

OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulle...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuar...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...

ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencil...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...

OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Lens Solüsyonlarında Kdv değişikliği Lens Solüsyonlarında Kdv ...

"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...

Ağustos 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Ağustos 2024 SGK Reçete b...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

LVMH, Mykita’ya yatırım yapmayı planlıyor LVMH, Mykita’ya yat...

Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...

6-13 yaş arası çocuklarda ekran süresi günde ortalama 6,4 saat 6-13 yaş arası çocuklarda...

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...

Şeyh Optik Şeyh Optik

Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...

10 Kasım matemi gazetelerin tarihi manşetlerinde: Babamızı Kaybettik 10 Kasım matemi gazeteler...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...

Magazin HABERLERİ
Web TV