a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

10 EKİM DÜNYA GÖRME GÜNÜ

Sonuç olarak, düzenli olarak yapılan kontrollerle birçok göz hastalığı önlenebilmekte veya durdurulabilmektedir. Bu nedenle gözlerimize hak ettiği değeri verelim ve onlara sahip çıkalım.

10 Ekim 2013 - 10:42 'de eklendi.

10 EKİM DÜNYA GÖRME GÜNÜ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre dünya’da 284 milyon kişi görme özürlüsü ve mevcut körlüğün %80′i tedavi edilebilir önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır.

19 milyon çocuk görme orta ve ileri derecede görme kusurlusu ya da kördür. Görme kusurlularının %90′ı da gelişmekte olan ülkelerdedir.

GÖZLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Gözlerimiz, dünyaya açılan kapımız ve hayatımızı kolaylaştıran en değerli organlarımız. Peki kıymetini yeterince biliyor muyuz? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre dünya’da 284 milyon kişi görme özürlüsü ve mevcut körlüğün %80′i tedavi edilebilir önlenebilir nedenlerden kaynaklanmaktadır. 19 milyon çocuk görme orta ve ileri derecede görme kusurlusu ya da kördür. Görme kusurlularının %90′ı da gelişmekte olan ülkelerdedir. Bu veriler de bize göstermektedir ki bu konuda çok daha fazla adım atılması gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA GÖZ SAĞLIĞI
Hiçbir şikâyet olmasa da, bebeklerde doğumdan hemen sonra, çocuklarda ise 2-3 yaş ilk göz muayenesi için ideal zamandır. Ancak bir gözü kısma ya da kapatma, siyah görünmesi gereken göz bebeğinde beyaz ya da puslu renk, cisimleri sürekli gözüne yakın tutma, başını bir yana eğerek bakma, gözlerini sık sık ovuşturma, bir veya iki gözün içe veya dışa kayması, erken doğum gibi durumlarda mutlaka göz doktoruna muayene olunmalıdır.

Çocuklarda, doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisi temel göz dokularının gelişim bozukluklarıdır. Bu tip körlüklerin bir çoğunun tedavisi mümkün değildir. Erken bebeklik döneminde, erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğu durumlar doğumsal katarakt ve glokomdur (göz tansiyonu) .Doğumsal katarakt gözbebeğinde beyazlaşma ile fark edilebilir ve göz tembelliği oluşmaması için erken dönemde cerrahi tedavi gerektirir. Çocuklarda glokom ise başlangıçta basit sulanma şikayeti ve ışıktan rahatsızlık duyma ile başlar daha sonra göz büyümesi meydana gelir. İlaçla tedavisi sınırlı olan bu hastalıkta cerrahi müdahale gereklidir.

Önlenebilir körlük nedenlerinden birisi de erken doğan bebeklerde görülebilen prematüre retinopatisidir. Bu nedenle, 36 hafta ve 2000 gramın altındaki yoğun bakım desteği almış tüm bebeklerin en az bir kez kontrolden geçirilmesi çok önemlidir.
Çocukluk çağı ile ilgili dikkat çekilmesi gereken önemli hususlardan biri de göz tembelliğinin önlenmesidir. En yaygın olarak, tek taraflı kırma kusurları (miyop, hipermetrop, astigmat) veya şaşılık varlığında göz tembelliği oluşabilmektedir ve tedavisi yalnızca erken yaşlarda ve çocukluk çağında mevcuttur.

YETİŞKİNDE GÖZ SAĞLIĞI
Yetişkinde körlüğe yol açabilecek sebeplerden birisi şeker hastalığıdır. Diabet sürecinin uzaması ve düzensiz kan şekeri seviyeleri ile orantılı olarak göz dibinde retina adını verdiğimiz görme tabakasında kanamalar ,ödem ve yeni damarlanmalar ile seyreden diabet retionopatisi oluşabilir. Bu hastalıkta görme merkezinin kanama ve ödem ile etkilenmesi ile hastanın görmesi giderek azalır. Yeni damarların çatlaması ise büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabilir. Şeker hastalığının iyi kontrol edilmesi, bu komplikasyonunun oluşması veya ilerlemesi üzerinde etkilidir. Bu sebeple diabet hastalarının 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolü yaptırması çok önemlidir.

Glokom (göz tansiyonu), sinsi başlayan ve yavaş gelişen bir hastalıktır. Genellikle belirti vermez ve hastanın kendisi tarafından hissedilmez. Tedavi uygulanmadığı durumlarda, görme siniri bozulmaya ve sonuç olarak görme alanı daralmaya başlar. Görme siniri tamamen harap olduğunda ise körlük oluşur ve geriye dönüşü yoktur. Bu nedenle şikayet olmasa da yılda bir rutin göz kontrolü gerekir.

Katarakt, göz merceğinin keşifleşmesidir. Tedavisi cerrahidir. Kataraktı da ameliyat sürecinin kolay olması adına yıllarca bekletip geciktirmemek gerekir.

Sarı Nokta Hastalığı (Yaşa bağlı makula dejenerasyonu) ise, 50 yaş ve üzeri insanlarda geri dönüşümsüz görme kaybının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. İlerleyen yaşla birlikte, görme noktasında olan hücre kaybı nedeniyle gerçekleşir. Erken dönemde belirlenebilir ve tedavi edilirse, mevcut görme düzeyleri korunabilir ve görme kayıplarının ilerlemesi durdurulabilir. Katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi açısında sigara içilmemesi ve UV ışınlarına maruz kalınmaması önemlidir.

Sonuç olarak, düzenli olarak yapılan kontrollerle birçok göz hastalığı önlenebilmekte veya durdurulabilmektedir. Bu nedenle gözlerimize hakettiği değeri verelim ve onlara sahip çıkalım. Hayatı daha güzel görelim, dünya görme günümüz kutlu olsun.

Op.Dr.Şule KESKİN
Göz Hastalıkları Uzmanı
Keşan Devlet Hastanesi

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir vefa günüydü. İstanbul Eyüp Mezarlığı’nda bir araya gelen meslektaşlarımız, m...

Kontak lenslerin internette satışı ne kadar yasal? Kontak lenslerin internette satışı ne ka...

“Optisyenlik müesseselerinde, gözlük camı, çerçevesi ve kontakt lens gibi tıbbi cihazlar satılabilir. Bu ürünlerin optisyenlik müessese...

Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nerede? Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nere...

Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal reflekslerimizi de test ediyor. Bugünkü sarsıntı, gözlüklerin sadece bir aksesuar deği...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve M...

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir ve...

Kontak lenslerin internette satışı ne kadar yasal? Kontak lenslerin internet...

“Optisyenlik müesseselerinde, gözlük camı, çerçevesi ve kont...

Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nerede? Deprem Anında İlk Refleks...

Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal refleksleri...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı Sağla! Bir Öğrencinin Mezuniyeti...

Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...

Anma Teşekkür Konuşması Anma Teşekkür Konuşması...

Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca ...

Sedat Babayı andık! Sedat Babayı andık!

Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla ...

Güneş Gözlüklerinin Genel Hukuki Statüsü Güneş Gözlüklerinin Genel...

UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...

Optisyenlik mi? Optometristlik mi? Optisyenlik mi? Optometri...

Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...

Bir Camın Ardındaki Hayat Bir Camın Ardındaki Hayat...

Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!