a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Optometrist Türkiye için Gerekli midir?

Lobi faaliyetleri ile daha aktif çalışma hakları elde etmişlerken ortaya çıkan hukuki davalar nedeniyle optometri den kurtulma veya kısıtlama hesapları yapılmaya başlanmıştır.

12 Mart 2020 - 1:00 'de eklendi ve 29843 kez görüntülendi. A+A-

Optometrist Türkiye için Gerekli midir?

muratuyar1

Optometri Türkiye için Gerekli midir?  

Optometristler, bazı ülkelerde göz hekimlerinin denetiminde refraksiyon, az görenlere yardım ekipmanları ve kontakt lens uygulamalarında yardımcı olarak çalışabilen, göze cerrahi müdahale hakkı bulunmamakla birlikte, görme bozukluğu yaşayan kişilerin sorunlarını saptama, gözlük, lens önerme ve satış hakkına sahip olan bir meslek grubudur.

Optometri eğitiminde tam bir birlik olmamasına rağmen liseden sonra 4-6 yıl süreyle genel görme bozuklukları, gözlük ve kontakt lens vb. eğitimleri verilmektedir. Ancak ülkeden ülkeye farklı tanımlamalar nedeniyle optometriye yaklaşımlar da farklı ve tartışmalıdır.

Örneğin, ülkemizde optometri eğitimi yoktur ancak optisyenlik eğitimi yıllardır verilmektedir. Göz hekimi sayısı sadece 55 olan 25 milyon nüfuslu Gana gibi bir ülkede 200 optometrist mantıklı bir destek olarak görünmekteyken, Avrupa’da Fransa ve Yunanistan’da optometristler kabul görmemekte, diğer bazı ülkelerde ise ancak göz hekimlerine bağlı olarak çalışmaktadırlar.

ABD‘de ise özellikle lobi faaliyetleri ile daha aktif çalışma hakları elde etmişlerken ortaya çıkan hukuki davalar nedeniyle optometriden kurtulma veya kısıtlama hesapları yapılmaya başlanmıştır.

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ışığındaki bilgisayar ölçümlerine rağmen, gözlük numaralarının tespiti için yapılan refraksiyon muayenesi, dışarıdan kolay gibi görünse de uzmanlık ve beceri gerektiren bir muayenedir. Bu konunun hafife alınmasına verilen çarpıcı bir cevabı paylaşmak isterim.

1960’ların sonunda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Bankası’nda efsane hocalardan Cahit Örgen’i gözlük muayenesi yaparken gören başka bir hoca kendisine: ‘’Hoca Hoca, sen İnönü dahil birçok ünlüyü ameliyat etmiş büyük bir hocasın, ne işin var gözlük muayenesiyle’’ dediğinde kendisinin verdiği cevap: ‘’Ben İnönü’ye yaptığım ameliyattan ne kadar onur duyuyorsam, yaptığım her gözlük muayenesinden de o kadar onur duyuyorum.’’ Gerçekten de bu işin uzmanlarının da onaylayacağı gibi refraksiyon muayenesi hem bilimsel hem de sanatsal bir işlemdir.

Ülkemizde göz sağlığı ve hastalıkları ile ilgili muayene, tıbbi ve cerrahi tedavi yetkisi sadece göz uzmanlarına verilmiştir. Göz hastalıkları uzmanlarının ve uzmanlık eğitimi almakta olan hekimlerin 85 yıllık ulusal mesleki ve bilimsel uzmanlık derneği olan Türk Oftalmoloji Derneği bünyesindeki Kontakt Lens ve Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu birimleri de bu konuya verilen özel önemin bir göstergesidir.

Ülkemizde göz hastalıkları uzmanı olabilmek için liseden sonra en az 11 yıl olmak üzere zorunlu hizmetlerle 14-15 yıl gibi uzun ve çok zorlu bir süreç söz konusudur. Bir göz uzmanı olabilmek neredeyse 3-4 adet dörder yıllık fakülte bitirmeye denk gelmektedir. Bugün için Türkiye’nin tamamında 4000’i geçen göz hekimi sayısı da, özellikle ayrı bir haksız uygulama konusu olan zorunlu hizmet ile dağılımı da neredeyse bütün ilçeleri kapsayacak şekilde yeterlidir.

Lise sonrası en yüksek puanlarla girilen 6 yıllık Tıp Fakültesini, zorunlu hizmeti bitirip, sonrasında 50000 hekimin girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS’da ilk 200’e girip 5 yıl boyunca, nöbetler dahil, gece, gündüz çalışıp ancak bir uzmanın denetiminde hasta bakma veya ameliyat yapma şansı olan bir asistanın (uzmanlık öğrencisi) dahi tam yetki ve sorumluluğu söz konusu değilken bir optometristin hem hasta bakması, reçete yazması hem de gözlüğü yapması Türkiye gerçekleriyle ve eşitlik ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Bir göz hekimi hiçbir yerde, hiçbir şekilde hekimlik yapmamak şartıyla ancak optik mağazası açma yetkisine sahipken, bir gözlük mağazası içinde bir göz hekiminin dahi muayene yapması yasaklanmışken, daha az eğitimli başka bir meslek grubunun hem göz muayenesi hem de gözlük yapması ne derece mantıklıdır.

İnsanların çoğunun işportadan seçmece gözlük alarak kendisini bir süre idare ettiği ve fakat hekime gitmeyerek erken teşhis edilebilecek bir glokom, optik sinir ödemiyle gelen bir beyin tümörünün veya retinopati benzeri bir göz hastalığının atlandığı bir toplumda sadece gözlüğe yönelik değil, tam ve iyi bir göz muayenesi ile kişiye özel gözlük + tedavilerin önemine dikkat çekilmelidir. Genel tıp + göz hastalıkları eğitimine sahip bir hekim yetkili olduğu kadar yanlış bir uygulamadan da aynı oranda sorumludur. Hekim dışı bir meslek grubunun yetki ve sorumluluğu ise ayrı bir tartışma konusudur.

Bütün bu tartışmalı konular yetmezmiş gibi son zamanlarda neredeyse sadece beyana dayalı olarak yurt dışından ülkemizdeki tıp fakültelerine dahi yatay geçişler, yabancı bir hekim veya sağlık çalışanı için eskiden gerekli olan denklik belgesi şartının gevşetilmesi, Tabip Odası onayı ve Türkçe bilme zorunluluğunun kaldırılması ne yazık ki, küresel sermayenin önünün açılması, ülkemizdeki hekim ve sağlıkçıların emeğinin ucuzlatılması, emeklerinin sömürüsüne yönelik girişimlerdir. Hele hele dilini bile tam konuşamadığı bir kişiye nasıl yardımcı olacağı, yanlış bir uygulama yaptığında sorumluluğunun ne olacağı da ayrı soru işaretleridir.

24 Avrupa ülkesinden yaklaşık 500 göz hekiminin katıldığı 2012 Avrupa Oftalmoloji Kurulu sınavında birinci, 2013’te ise ikinci ülkemizden çıkarken, Türkiye göz hastalıkları uzmanları kategorisinde tüm ülkeler arasında en yüksek ortalamayı tutturmuştur. Türk oftalmologları nitelik ve nicelik açısından dünya standartlarının üzerinde olduğunu uluslarararası arenada ispatlamışken yabancı hekim veya göz ile ilgili yardımcı bir meslek grubuna ihtiyacımız kesinlikle yoktur. Bütün bunlara rağmen, son yıllarda küresel sermaye zincir hastaneler ve zincir optik mağazalarıyla boy göstermeye başlamıştır, süpermarket şeklindeki eczane zincirleri projesi ise eczacıların birlik oluşturup direnmeleri sonucunda şimdilik engellenebilmiştir.

Mesleki açıdan ayakta kalabilmek, emek sömürüsüne direnebilmek, mesleği geliştirmekten daha fazla önem ve öncelik kazanmaya başlamıştır.

 

Doç.Dr.O.Murat UYAR/  Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı, FEBO, FICO

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane ...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile 10 saat arasında görme bozukluğunu giderdiği belirtildi....

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı!

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, mucizelerinin yanında beklenmedik sorunları da beraberinde getirebiliyor....

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı ne kadar?

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteyen birçok genç için staj, kariyer yolculuğunun en önemli adımlarından biridi...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hakkı

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nasıl kullanılacak? Bilinen adıyla işçi olanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamınd...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(8 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

8 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Berna
Berna
3 Temmuz 2018 22:51

Devlet hastanelerinde 1 dakikada gözlük muayenesi yapılan bir ülkede yaşıyoruz optometri gelir ise hasta rahat rahat muayene olup o hengameye girmeyecek bence bunu bütün meslektaşlarımız desteklerse herkesin yararına olur

Nur köksalan
Nur köksalan
20 Ekim 2015 17:12

Ankara da kendisi de görme problemi olan bir optimetrist olduğunu duydum bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?

levent
levent
6 Nisan 2015 18:35

Sayın Murat Uyar;

Optometrinin kabulu ile sizin ekmeğinize yağ sürüleceğini bile bile, işin sağlık yönünü düşünmeniz çok güzel. Halbuki kanun çıktığı ve optometri eğitime açıldığı andan itibaren hem doktorluk,hemde optometristlik yapabilirsiniz. Sizinde bahsettiğiniz gibi küresel sermayenin destekçileri gündüz gözü ile havai fişek atmak için apartta bekliyorlar.

Onlar optometrinin en büyük destekçileridirler.

Ecoo optometrinin Avrupa genelinde yaygınlaşması için düzenlediği Kış ve Yaz Sezon toplantıların da üye ülkelere, “ülkenizde Optometrinin kabul görmesi için çaba harcayın.” Telkinlerinde bulunuyor.

Zaten bu toplantıların asıl amacıda Optometrinin yaygınlaşmasıdır.

mehmetzeki
mehmetzeki
22 Mart 2016 20:00
Reply to  levent

Tamamen saçma ve uydurma bir yazı olmuş hiç bir dayanağı yok, Optometri bütün dünyada kabul görmüş bir meslek, sadece göz doktorlarından bir kısmının göz muayenesin ellerinden çıkmasını istemedikleri için uydurdukları hikayeden ibaret, bunun gibi bir çok ara meslek var Türkiye nin de buna ihtiyacı var.

Leyla
Leyla
12 Mart 2019 23:21
Reply to  mehmetzeki

İsviçre’de 8 yıldır optometristim, hiç bir zaman bi doktorun zarar ettiğini görmedim. Göz doktorunda bi randevu 3 ay bekletiyorlar, bizde anında komple muayene yapıyoruz, %99.9 sadece gözlük ihtiyacı. Neden bizim memlekette olamıyor ben anlamıyorum? Biri bana anlatsın lutfen

Çağlayan
Çağlayan
22 Mayıs 2019 03:47
Reply to  Leyla

Leyla hanım iyi günler 8 yıldır optimetrislik yapıyorsunuz bu konu hakkında baya da tecrübeli olduğunuza inanıyorum onun için sizden destek alabilirmiyim yardımınız için teşekkürler şimdiden çağlayan ben cep numaram 05346114757 dönüş yaparsanız sevinirim iyi günler

Dilek koç
Dilek koç
19 Temmuz 2022 16:16
Reply to  Leyla

Leyla hanım merhaba bende 20 yıldır optisyenim size danışmak istediğim bazı konular var beni aramanız mümkün müdür 05331982032

Muhammet
Muhammet
13 Kasım 2022 00:17
Reply to  Leyla

İnşallah ben de bir gün İsviçre de optimetris olarak çalışırım.Turkiye de bu işin önü açılana kadar,benim ömrüm yetmeyecek…

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Güneş gözlüğünüzü 2-3 yılda bir değiştirin! Güneş gözlüğünüzü 2-3 yıl...

Nasıl ki lens veya numaralı gözlüklerinizi yeniliyorsanız, g...

Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...

2024’te fuarcılık hizmetlerine 83 milyon TL bütçe 2024’te fuarcılık hizmetl...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 2023 yılında fuarcılık hizmetleri...

Magazin HABERLERİ
Web TV