a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

“Önce Optisyen”

Ülkemizde insanlarımızın gözlüğe ne denli ihtiyaç olduğunun belirlenmesi ve gelişmiş ülkelerdeki gözlük kullanma oranlarını yakalayabilmek için çaba sarf edilmelidir.

04 Eylül 2014 - 22:26 'de eklendi ve 4470 kez görüntülendi. A+A-

“Önce Optisyen”

orhankureli

Kimi insanların doğası gereği çocuk yaşlarından itibaren, kimilerinin ise yaşlarının ilerlemesine bağlı olarak görme fonksiyonlarında bozulmalar gerçekleşmektedir.

Her ne kadar bilim insanlarının modern toplumda teknolojik cihazların kullanılması ve dengesiz beslenmeyle birlikte göz bozukluklarının daha sık görüldüğüne dair düşünceleri bulunsa da, insanoğlunun binlerce yıl öncesinde dahi görme fonksiyonlarında bir takım bozulmalar yaşadığı bilinmektedir.

Gözlüğün icadından bahsetmek için öncelikle gözlük merceğinin hammaddesi olan camın başarılı bir şekilde işlenebildiği dönemleri düşünmek gerekir. Zira insanoğlunun cam üzerindeki bilgisi ve işçilik yeteneği belirli bir noktaya gelmeden, gözlük ile göz kusurlarının giderilmesini sağlayan mercekten de bahsedilmesi mümkün değildir.

13. yüzyılda yaşamış İngiliz bir bilim insanı ve filozof olan Roger Bacon, felsefede “deneysel bilim” olarak bilinen ve modern bilimsel düşüncenin atası olarak kabul edilen ekolun ilk temsilcilerinden kabul edilir. Roger Bacon’un savunduğu deneysel bilim düşüncesi kapsamında yaptığı çalışmalar, günümüzdeki manasıyla ilk gözlüğün de üretilmesini sağlamıştır.

1727 yılında İngiliz bir bilim insanı olan Edward Scarlett tarafından “gözlük sapının bulunması”, modern anlamda ilk gözlüğün de ortaya çıkmasını sağladı. Philadelpia’da 1783 yılında açılan “ilk gözlükçü” dükkânı kısa süre içinde halkın yoğun ilgisini görerek, dünyanın çeşitli bölgelerinde de ardı ardına yeni gözlükçülerin açılmasını ve insanların görme kusurlarından basit bir cam mercek takarak kurtulabileceğini öğrenmesini sağladı. Gözlüklere olan ilginin artması sonucunca seri üretim yöntemleri geliştirildi ve böylece gözlüklerin üretim maliyetleri nispeten olsa da azaldı. Halkın her kesimi tarafından ulaşılabilir fiyatlara satılması ile gözlük dünya üzerinde milyonlarca insanın net bir görüş kazanmasını sağladı.

Ülkemizde 30.12.1940 yılında yapılan ilk gözlükçülük kanunumuz, yeniden altmış dört yıl sonra düzenlenerek 22.06.2004 tarihinde kabul edildi.

Toplumumuzda yıllarca saygınlığını koruyan mesleğimiz bugün, sayıları otuz sekize ulaşan meslek yüksek okulları ile yılda bin beş yüze ulaşan mezun ve buna rağmen optisyenlere halen istihdam sağlanmaması yüzünden sektör ayakta kalabilmek için kıyasıya bir rekabet içine girmiş ve maalesef tabiri caizse, kendi ayaklarına kurşun sıkar hale gelmiştir. Optisyenlik Müesseleri bugün ayakta kalabilmek ve sadece günü kurtarabilmek için gözünü karartmış tüm rekabeti fiyat kırarak yapmaktadır.
Her yıl artan optisyenlerin ne olacağı ile ilgili akademik bir çalışma yapılmazken, mesleğimizi temsil eden derneklerimizin organize ettiği şûralar da meslek yüksek okullarının plansız gidişlerini destekleyerek, sadece bu “gözü kara” gidişte nasıl işbirliği yapılacağı üzerinde durulmaktadır.

Oysaki tartışılması gereken ilk şey; ülkenin ne kadar optisyene ihtiyacı olduğunun tespit edilerek 5-10-15-20 yıllık planların yapılmasıdır. İkinci aşamada ise her yıl mezun olanların nerelerde istihdam edileceğinin öngörülmesi ve optisyen ihtiyacının yıllara göre planlamasının yapılması gerekmektedir.

Bütün bu çalışmalara paralel olarak yürütülmesi gereken bir diğer önemli konu ise; ülkemizde insanlarımızın gözlüğe ne denli ihtiyaç olduğunun belirlenmesi ve gelişmiş ülkelerdeki gözlük kullanma oranlarını yakalayabilmek için çaba sarf edilmesidir.
Saygılarımla

 

Orhan Küreli

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV